Čelične četke

Iliti, šta treba znati o čeličnim četkama...

Poštovani Čitaoče!
 
Povremeno je potrebno mehanički očistiti neki rezervni deo, mašinski deo.  Pogodno sredstvo za to su čelične četke. Ali, šta da radimo, ako je to fizički težak posao, ili se nedovoljno napreduje?
Tada stupaju na scenu razne čelične četke za brusilice, bušilice.
 
O čemu se radi?

Treba da zamislimo jednu čeličnu četku beskonačno kružnog oblika, koji se stalno okreće u jednom pravcu, i čini posao čišćenja mnogo bržim, jednostavnijim. Efikasnost u radu možemo povećati izborom četke, menjanjem brzine obrtaja, materijala ili debljine žica. Čelične četke možemo koristiti za obradu gotove površine ili drugu vrstu obrade ili pripreme (za nanošenje čestica, brušenje, itd.) ili formiranje bazne površine.
 
Kako da odaberemo pravi alat?

Prilikom izbora treba da imamo na umu više stvari, a to su:

- Kakav se materijal čisti? Razni metali, farbane ili natur površine, plastika, itd.
- Kakvog su oblika materijali, koliko mesta imamo na raspolaganju?
- Kakav prihvatni alat imamo, odnosno koji može stati u određeni prostor?
- Kakvu strukturu površine želimo postići?
- Koliko je važan kvalitet obrađene površine, neravnomernost?
 
Izvedbe prema prihvatu.

U osnovi mogu biti sa cilindričnim prihvatom, sa navojem ili rupom.

Čelične četke sa cilindričnim prihvatom bušilice pogodne su i za električne ili vazdušne ravne brusilice, sa navojem za ugaone brusilice, a sa rupom za stone ili druge brusilice sa fiksnom osovinom.
U svakom slučaju trebamo uzeti u obzir broj obrtaja mašine, preporučen maksimalni prečnik i maksimalan broj obrtaja čelične četke.
 
Prema obliku postoje sledeće:
Kod svih vrsta prihvata nalazimo ravan, lončasti, pločasti i konusni (sa različitim uglovima konusa) oblik.  Svaki od njih ima svoju oblast primene. Osnovno je, de uvek radimo sa krajevima žica, a nikad sa njihovom stranom. Lončasti i ravan oblik je pogodan za čeonu obradu, pločasti za obradu sa strane, a konusnim iz različitih uglova „napadamo“ površinu u zavisnosti od ugla.
 
Prema materijalu mogu biti:

Uglavnom se proizvode od čeličnih žica, koje mogu biti obične čelične žice pa i od čelika za opruge do kvaliteta nerđajućeg čelika. Izuzev nerđajućeg čelika (to je uvek natur) mogu biti natur ili mesingane, od žica različite debljine, glatke, talasaste ili pletene.  Mogu biti od staklenih vlakana, kompozitne ili druge plastike, gume, punog mesinga, itd., u zavisnosti od potreba.
 
Prema Madal-Bal šiframa proizvoda:

- Mini i mikro dimenzija: 73410, 73412 u kompletu
- Lončasti oblik:
- Talasasta žica: sa navojem 17002, 17003, sa cilindričnim prihvatom 17058
- Pletena žica: sa navojem 17007, 17008, sa cilindričnim prihvatom 17040
- Konusni oblik:
- Talasasta žica sa navojem 17006
- Pletena žica sa navojem 17012
- Pločasti oblik:
- Pletena žica sa navojem 17024, 17025, 17026
- Talasasta žica sa cilindričnim prihvatom 17054, 17055
- Kružna četka sa PVC vlaknima
- Cilindrični prihvat 17060
 
Ostali alati

U zavisnosti od dimenzija čelične četke postoje razni alati od mašine za graviranje malih dimenzija, bušilice pa sve do najvećih ugaonih brusilica.  Svakako treba da odaberemo takva sredstva, koja su iz pouzdanih izvora i dobrog kvaliteta, jer je velika opasnost od neuravnoteženosti i razletanja žica, što može veoma lako oštetiti alat, a to može naneti ozbiljne povrede. Od osnovnih alata uvek treba da odaberemo ozbiljniji kvalitet.
 
Ovako ih koristimo:

Prvo uvek treba proveriti broj obrtaja koji je označen na čeličnoj četki. Važno je da se to nikad ne prekorači. Proverimo, koliku čeličnu četku možemo koristiti za dati alat, kolika je njegova snaga i kolike su mu fizičke dimenzije. Ne valja, ako upropastimo alat ili stalno morate skloniti sa radnog komada kako bi četka dobila zaleta.
Možete pomerati alat ili radni komad (stona brusilica, stojeća bušilica).. Treba da obratimo pažnju da površinu radnog komada ne izgrebemo ili da površine ne izgori. Na površini radnog komada alat pomeramo ravnomernim, ravnim ili kružnim potezima. Ako treba da odstranimo deblji sloj, naročito sa osetljive površine, bolje je koristiti manju snagu i više puta preći preko radnog komada.
Ako veću površinu obrađujemo pomoću bušilice, nemojmo koristiti elektronsko ograničenje broja obrtaja, nego bušilicu treba da podesimo na maksimalan broj obrtaja, pošto možemo oštetiti elektroniku za regulaciju, ili može motor da izgori. Treba da obratimo pažnju i na površinski pritisak, jer mali broj obrtaja usled preteranog opterećenja ne daje dovoljnu efikasnost (samo razmazuje površinu) i oštećuje mašinu.
 
Treba znati

Ako Vam je potrebna čelična četka takvog oblika ili izvedbe, koju ne nalazite sa cilindričnim prihvatom, dobro će Vam doći adapter, pošto ima deo sa navojem, na koji možete pričvrstiti četku sa navojem, a cilindrične deo fiksirate u steznu glavu. I takav adapter se nalazi u Madal-Bal ponudi. Broj artikla je 108510, u pakovanju se nalazi 2 komada, ali je cena tako niska, da iako imate jedno rezervu, time ne opterećujete svoj džep.
 
Zaštita na radu

Osnovna je zaštita ruku, tela i glave (naročito očiju). Iz alata sa velikom brzinom mogu izleteti vlakna, a odvojena nečistoća takođe nas može ozlediti. Svakako je obavezna upotreba zatvorene odeće, zaštitnih rukavica, maske, ali barem zaštitnih naočara. Leteća vlakna i ovako mogu čak i probušiti odeću!
Veliku pažnju treba posvetiti tome, da čelična četka lakše može zakačiti labave, viseće delove naše odeće, čak i nit konca, nego neka glatka površina. Zbog toga nikad nemojmo koristiti pletene, heklane rukavice, nego uvek koristimo kožne, eventualne rukavice od jake tkanine!
Intenzivno stvaranje prašine može zahtevati korišćenje zaštitnih maski. U ponudi Madal-Bal se nelazi više vrsta.
Pre zamene alata uvek prekinite napajanje mašine (izvlačenjem kabla iz električne mreže ili cevi iz vazdušne mreže). Nemojmo se zadovoljiti isključenjem mašine.
Treba da obratimo pažnju i na to, da kod mašina sa velikim brojem obrtaja koristimo alat veće mase od uobičajenih ploča za komadanje ili brušenje, pa zbog centrifugalne sile okretanje, pomeranje mašine može doneti iznenađenje.
 
Nadam se, da sam uspeo pomoći pri izboru odgovarajućih sredstava i u njihovoj bezbednoj upotrebi.