BRUSNE PLOČE

BRUSNE PLOČE

Bez obzira, da li se radi o betonu, veštačkom kamenu, peščaru ili krečnjaku, nijedan od njih se ne može suprotstaviti brusnim pločama sa dijamantskim zrnima.

Bez obzira, da li se radi o betonu, veštačkom kamenu, peščaru ili krečnjaku, nijedan od njih se ne može suprotstaviti brusnim pločama sa dijamantskim zrnima.
Dijamanstkim reznim pločama nije baš uputno brusiti. Ne samo zbog toga, jer usled opterećenja sa strane segment može pući ili se slomiti, nego što to može dovesti i do nesreća na radu. Upravo zbog toga se na dijamanstkim reznim pločama nalazi upozoravajuća ikonica.

A brusiti se mora. Bilo da se radi o otklanjanju  procurelog betona ili neravnina, čišćenju starih nadgrobnih spomenika, ukrasne opeke, odstranjivanju lepka ili obradi raznog kamena. Za to postoji rešenje, tehnologija brzog, efikasnog suvog brušenja, pošto to omogućava veliki učinak u radu.

Brušenje se vrši specijalno oblikovanom brusnom pločom, koja se montira na ugaonu brusilicu. Na čeličnu ploču su varenjem ili lemljenjem naneti segmenti sa dijamantskim česticama, koje omogućuju brzo odstranjivanje materijala. Oblik i izrada segmenata zavisi od željenog kvaliteta brusa.

BRUSNE PLOČE

Veliki razmak segmenata olakšava odstranjivanje prašine i brzo skidanje nepotrebnog materijala, ali be omogućava finiju obradu. Jedno- ili dvoredna izvedba je idealna za grubu obradu. Efikasna je kod brzog brušenja velikih površina. Pogodna je za odstranjivanje svežeg i starog betona, obradu veštačkog kamena, odstranjivanje ostataka oplate. Kod primene dvorednog brusnog tela može se očekivati veći brusni učinak.

Lamelirana izvedba je pogodna za finije radove, čisto, ravnomerno brušenje, za obradu bez lomova, posebno je pogodno za obradu peščara, krečnjaka, opeke, salonit ploča, veštačkog kamena, betona, granita, itd.

Brušenje se vrši kružnim pokretima. Brusna ploča se ne sme pritisnuti na materijal za obradu.
Pri vodoravnom brušenju dovoljna je sama masa ugaone brusilice. Preveliki pritisak smanjuje hlađenje, povećava habanje segmenata i može ostaviti udubljenja, tragove na površini materijala.

Efikasnost međutim ima svoju cenu. Pošto ne postoji hlađenje vodom, nastala prašina lebdi u vazduhu. Radio smanjenja prašine u vazduhu predlaže se korišćenje usisivača, koji pomoću zaštitne obloge može odstraniti značajan deo prašine.

Korišćenjem usisivača prašine može se sprečiti začepljenje pora na segmentima, time se hladi i ploča, smanjuje se habanje ploče i ostavlja otvorenim pore materijala za novi sloj.

Korišćenje usisivača u znatnoj meri može povećati životni vek ugaone brusilice, jer prašina koju brusilica uvlači ima jaku abrazivnu moć. To može da ošteti izolaciju namotaja, komutator, pa čak i prekidač.
Sa usisivačem ili bez, prašine će uvek ostati u vazduhu. Naročito ako treba obraditi uske oštrice, ivice. Pri takvim poslovima valja koristiti maske za prašinu radi izbegavanja silikoze. Zaštitne naočari se potrebne radi zaštite vida (koje se mogu se nositi čak i preko naočara sa  dioptrijom), štitnike od buke (kako biste posla obavljenog posla čuli i najmanji povetarac), kao i zaštitne rukavice, kako bi izbegli povrede pri radu sa oštrim ivicama.

Dakle, ako treba odstraniti neravnine koje ostaju zbog oplate, treba obnoviti nadgrobni spomenik, brusiti granit ili neki drugi kamen: birajte najpogodnije sredstvo, dijamantsku brusnu ploču.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.